MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 
225 g mąki żytniej razowej
225 g...
fot. pixabay

Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?

Przepis na zakwas

Składniki: 225 g mąki żytniej razowej 225 g wody Przygotowanie: Wymieszaj po 45 g mąki i wody, przykryj folią i odstaw w miejsce o temp. 24-28 stopni na 24 godz. Połącz uzyskaną mieszankę z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw. Wymieszaj 90 g uzyskanej mieszanki z 90 g mąki i 90 g wody, przykryj i odstaw jw., ale na 12 godzin, po czym powtórz. Przez 3 kolejne dni powtarzaj czynności z p. 3, wyrzucając pozostałe ilości mieszanki z poprzedniego dnia; szóstego dnia możesz użyć zakwasu do pieczenia chleba, przy czym nadmiar należy przechowywać w lodówce i dokarmiać codziennie mąką wg opisanego schematu.

Zobacz również

Budzenie Sienkiewki dla fanów motoryzacji. W centrum Kielc zaparkowały klasyki [FOTO]

Budzenie Sienkiewki dla fanów motoryzacji. W centrum Kielc zaparkowały klasyki [FOTO]

Budzenie Sienkiewki 2024. Zobacz perełki motocyklistów z klubu Road Runners [ZDJECIA]

Budzenie Sienkiewki 2024. Zobacz perełki motocyklistów z klubu Road Runners [ZDJECIA]

Polecamy

Kolejne ostrzeżenia IMGW. Może podnieść się stan wód!

Kolejne ostrzeżenia IMGW. Może podnieść się stan wód!

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą