Konkurs na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pod nazwą „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka” po raz drugi został zorganizowany Samorząd Województwa Wielkopolskiego, a jego obsługą zajmował się Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W tych kulinarnych zmaganiach rywalizowało 61 potraw oraz 38 ziemniaków-gigantów z niemal całej Wielkopolski. Oceniono je podczas wielkiego finału, który odbył się w hali sportowej w Szkole Podstawowej nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Ostrzeszowie. Oprócz prezentacji potraw z ziemniaków i kapusty, na scenie odbyło się oficjalne ważenie ziemniaków zgłoszonych do rywalizacji.
Podczas publicznego ważenia okazało się, że ten z podkaliskiej gminy Lisków jest najcięższy i ważył aż 2276 gramów. Padł więc kolejny rekord, ponieważ ubiegłoroczny zwycięzca ważył nieco mniej, bo 2022 gramów. Sołectwo Budy Liskowskie II za zajecie I miejsca otrzymało nagrodę w wysokości 1000 złotych. Nagrodę odebrała sołtys wsi Budy Liskowskie II Monika Prętczyńska, na której polu urosła największa pyra.
Nagrody i wyróżnienia wręczali Krzysztof Grabowski wicemarszałek województwa wielkopolskiego oraz Andrzej Pichet radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.
Finalistami w konkursie „Na największą wielkopolską pyrę” zostali:
- Sołectwo Budy Liskowskie Drugie - Prętczyńska Monika - sołtys (2,276 kg)
- Koło Gospodyń Wiejskich Bielawy (waga: 1,668 kg)
- KGW w Skrzynkach (waga: 1,490 kg)
Z kolei zwycięzcami w konkursie „Na potrawę z pyry i kapusty” zostali:
- Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo za „Ziemniaczane kapuśniaki Babci Geni”
- Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie za „Zupę krem z kapusty z czipsami z obierków ziemniaka i płatkami boczku z kotlecikami ziemniaczanymi nadziewanym grzybami z boczkiem”
- Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Bukowianki w Bukownicy za „Królewską pyrę z kapustą i żeberkiem
Wyróżnienia otrzymały:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” za „Prażuchy ziemniaczane zawijane w kapuście”
- Koło Gospodyń Wiejskich - Podkuźnica za „Pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym i kwaszona kapusta gotowana”
- Stowarzyszenie „Szansa dla Trzebienia” za „Ziemniaki zapiekane z żeberkami i kapustą”
- Koło Gospodyń Wiejskich Wysocko Małe za „Ziemniaki zapiekane z kwaśnicą”
- Koło Gospodyń Wiejskich Rusko za „Parzybrodę z chabasem”
- Kole Gospodyń Wiejskich w Michałowie Drugim za „Kosmaczki ze skwarkami i kapustą”
- Agnieszka Dolińskia za „Krokiety ziemniaczane z serem podpuszczkowym na kapuście”
- Monika Zawierowska-Srocka za „Klopsy ziemniaczane z kapustą”
- Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” w Pecnej za „Szare kluchy z boczkiem i kapuścianym bukietem”
- Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie za „Kopytka maślane z kapustą na dziko”
ZOBACZ TAKŻE:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?