W skrócie
Pierogi z kapustą i grzybami, barszcz na zakwasie, grzybowa czy makowiec to najpopularniejsze wigilijne dania, które znane są w całej Polsce. Nasza tradycja kulinarna jest jednak znacznie bogatsza i zawiera bardzo unikatowe dania, takie jak. np. wiądka, zupa brzadowa, rwaki czy bryndzylki, które nadal podaje się w wielu domach na wigilię.
Co jadało się w Polsce na wigilię?
Polska kuchnia wigilijna stoi kapustą, grzybami i makiem, ale pojawiają się w niej także buraki, ziemniaki, groch i oczywiście miód. Wielu z nas zna takie regionalne potrawy, jak makiełki, kutia czy wareniki, ale o rwakach, zupie brzadowej czy więdce słyszało już niewielu. Tymczasem to tradycyjne potrawy wigilijne dla różnych regionów Polski. Warto także pamiętać, że niektóre wigilijne dania występują w sąsiednich, a nawet odległych od siebie województwach pod różnymi nazwami. Tak jest np. z zupą z suszonych owoców czy kluskami z makiem. Ciekawym przykładem jest także grzybowa na kwasie z kapusty, która pojawia się np. na Kociewiu oraz Kurpiach.
Skąd pochodzą tradycyjne polskie potrawy wigilijne?
Wędrowanie wigilijnych potraw zawdzięczamy naszym przodkom, którzy przemieszczali się po całym kraju i przywozili ze sobą rodzinne przepisy oraz świąteczne tradycje. Wiele z nich pochodzi także z Kresów. Jak wiadomo ludność wysiedlona z Wileńszczyzny, Wołynia czy Polesia, osiedlała się m.in. na terenach Małopolski, Dolnego Śląska czy Pomorza, dlatego powojenna kuchnia, również świąteczna, na tych obszarach obfituje w dania kresowe.
Z kolejnych slajdów naszej galerii dowiesz się, jakie potrawy wigilijne królują w różnych regionach Polski.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?